Situat en la comarca de l'Alt Millars, és un xicotet municipi pel qual transcorren els rius Millars i Xic, la qual cosa li atorga un bell encant natural. El seu terme comprén 12,04 km2 i dista 36 km de Castelló. El seu paisatge, en el que predominen els pins, alzines i tarongers, els seus carrers, l'embruixament dels seus rius i les seues fonts convertixen a Espadilla en un lloc ideal per a visitar.
HISTÒRIA
El municipi d'Espadilla després de la conquista cristiana passa a pertànyer a la Baronia d'Arenós fins a 1471. La seua major expansió demogràfica va ser probablement en el segle XVIII, ja que en 1609 la població tenia 85 llars moriscos.
La conquista d'estes terres va ser llarga i per etapes en què es van realitzar donacions al bisbe de Segorbe, El senyor Guillermo, Frey Ximeno i a l'Església metropolitana de Tarragona. Entre 1235 i 1248 es van produir les esmentades donacions. En el segle XV Joan II d'Aragó va atorgar el títol de Duc de Vilafermosa al seu fill Alfonso i després de la mort d'Alfons II, Duc de Gandia, el municipi va passar a pertànyer a este ducat.
La donació es va realitzar sobre el Castillo de Toga per Gómez Suárez de Figueroa. La casa ducal de Vilafermosa va ser hereva de la Baronia d'Arenós.
MONUMENTS D'INTERÉS
Recorrent el nucli urbà trobarem l'Església parroquial Sant Joan Baptista del segle XVIII. Està formada per tres naus amb creuers d'estil corinti que es conserva en bon estat, així com la cortina de presbiteri i els quatre evangelistes. L'antiga Casa Abadia del segle XVII restaurada, conserva en el seu interior les seues antigues formes gòtiques i actualment és l'Ajuntament. Trobem també l'Ermita de Sant Roc, que ha sigut restaurada per la gent del poble. Finalment, junt amb Peña Saganta s'albira el Castillo d'Espadilla, situat per a la defensa i que encara conserva nombroses restes.
ENCANTS NATURALS
El poble d'Espadilla és ric en bells paisatges on destaquen l'esvelta Peña Saganta (723 metres) , així com les aigües cristal·lines del Riu Millars, on disfrutar de la piscina natural i de la bellesa de l'estret del Riu Xic. Fonts naturals com la font del Sastre, del Melic i la de la Piqueta, seguixen ben conservades.
En el seu Jardí Botànic, podem trobar diversitat d'arbres, arbustos i un estany natural. En els seus sendes descobrim corrals, cavitats i coves com la del Corral Blanco, Cova de la Trompada, de l'Ereta, del Riu Xicotet.
FESTES I TRADICIONS
En Sant Antoni Abad, es beneïxen animals i repartixen rotllos. En Setmana Santa s'organitza la pujada a Peña Saganta i a l'agost són les festes patronals de Sant Roc, Mare de Déu dels Desemparats, Sant Joan Baptista i Sant Ramon Honato. Al desembre el "día de les tortas" i el Betlem Vivent.