Vés al contingut

Guia de turisme actiu

La Mancomunitat Espadà Millars es caracteritza per una gran varietat d'alternatives per a aquelles persones que desitgen realitzar activitats de turisme actiu.

 

L'entorn natural permet la pràctica de diverses activitats entre les quals destaquen les opcions de senderisme, cicloturisme, escalada, espeleologia, barranquisme i activitats aquàtiques com el caiac, paddle surf o espeleologia aquàtica.

 

La serra d'Espadà és una de les serres més orientals del Sistema Ibèric i separa les conques del Millars i del Palància. Comprén les comarques de l'Alt Palància, l'Alt Millars i la Plana Baixa. Cal destacar que una gran part de la serra forma part del Parc Natural de la Serra d'Espadà, que ocupa 31.180 hectàrees i és el segon espai protegit més extens de la Comunitat Valenciana.

 

La Serra d'Espadà està formada per una alineació muntanyosa triàsica que posseeix un gran interés tectònic i un modelat geomorfològic que es caracteritza per unes crestes abruptes i unes llomes més suaus i arrodonides. Aquesta serra passa, en pocs kilòmetres, del nivell del mar fins els 1.106 m del cim de la Ràpita. Aquestes característiques proporcionen a la Serra d'Espadà un valor paisatgístic excepcional que deriva de la policromia natural de les formacions geològiques, on destaca el color rosat i rogenc dels paisatges silicis que formen la serra front al color blanquinós dels calcaris que envolten el Parc Natural.

 

El Parc Natural de la Serra d'Espadà ofereix al visitant una gran diversitat pel que respecta als ecosistemes que allí es troben: pinars de pinastre, bosc de ribera, zones rurals, el típic bosc mediterrani d'alzines i coscoll i peculiaritats interessants, com els bosquets de castanyers. Però, sens dubte, l'ecosistema més representatiu del Parc Natural de la Serra d'Espadà és el bosc de sureres, tant per la seua singularitat com pel seu bon estat de conservació. La surera té la peculiaritat d'oferir resistència al foc, cosa que li aporta un gran valor ecològic. La seua escorça resistent, el suro, si s'explota de forma adequada, és també un recurs econòmic per a les poblacions de la serra.

 

La fauna que habita al parc és el resultat de la diversitat de paisatges i ambients que aquest ofereix.

 

Estan presents amfibis, rèptils, una gran diversitat d'aus (àguila perdiguera, àguila colobrera, àguila calçada, falcó perdiguer, gamarús, mussol banyut i mussol reial, entre altres). La mastofauna està representada, entre altres, pel porc senglar, la rabosa, la fagina, la geneta i el teixó. Per acabar, cal dir que existeixen unes 16 espècies de rates penades, algunes d'elles de gran importància i en greu perill d'extinció.

 

El Centre d'interpretació i l'Oficina de gestió del Parc Natural de la Serra d'Espadà es troben a la localitat d'Eslida, en l'edifici de les antigues escoles, situades a l'encreuament de les carreteres que van a Aín i a Chóvar.

 

L'horari d'atenció a visites és de 9:00 a 14:00 de dilluns a diumenge.

 

Tel: +34 964 629 112 / +34 679 196 294

 

Correu electrònic: parque_espadan@gva.es

Guía de Turismo Activo y Naturaleza
Guia de turisme actiu i naturalesa

Guia de turisme actiu i naturalesa