Vés al contingut

Iniciatives populars que omplen els carrers de vida

Les iniciatives culturals impulsades pels veïns i veïnes d’Espadà-Millars són prova de l’esperit social i d’emprenedoria que caracteritza als habitants d’aquesta zona. Algunes d’elles han resultat de gran èxit, aconseguint captar fins i tot l’atenció del visitant més llunyà.

L’exemple més gran és el MIAU, el Museu Inacabat d’Art Urbà, que ha fet de Fanzara un poble reconegut internacionalment. Si passegem pels carrers d’aquesta localitat trobarem més de 150 intervencions artístiques, testimoni del treball de 73 artistes, durant les cinc edicions del festival.

MIAU Fanzara

El seu origen és del més interessant: es tracta d’un projecte en constant evolució i creixement, nascut d’un moviment social que fomentava dinamitzar la convivència dels veïns de Fanzara. La iniciativa es va convertir ràpidament en una experiència col·lectiva de col·laboració i intercanvi d’aprenentatge entre artistes, veïns, voluntaris i organitzadors, tot a través de l’art urbà.

Caminar per Fanzara és caminar per un museu sense portes ni sales, on podràs gaudir d’una barreja entre el contemporani, l’art urbà, i el que és tradicional, el món rural. El MIAU ha convertit aquest petit poble de l’interior de Castelló en un espai digne de visitar, així que prepara’t per a gaudir de sorprenents murals.

Però Fanzara no és l’única localitat on els veïns han apostat per fomentar un patrimoni cultural propi. Sueras s’ha convertit en un dels pobles d’Espadà-Millars amb més activitat. SOM, Sueras Obert Museu, és la posada en valor del patrimoni etnogràfic de la localitat, a partir de l’experiència “Sueras: un poble al carrer”.

Sueras un poble al carrer

Recuperar, conservar, documentar, donar a conéixer i fer valdre el patrimoni etnològic és l’objectiu d’aquesta fira que se celebra durant les festes de Nadal i que ha servit per a recuperar antics oficis i tradicions quasi desaparegudes. Durant aquestes dates, els carrers de Sueras es converteixen en espais de visita i trobada on aprendre, de la mà dels veïns de la localitat, del seu passat preindustrial, a través de mostres i activitats com la sembra de patates, les rosques de Pasqua, la llaurà… El Centre Cultural de Sueras, impulsor del SOM, ha aconseguit la participació de tots els veïns i obrir així la vida del poble a milers de visitants.

Argelita també organitza cada final d’any les Jornades Medievals en honor a Zeit Abu Zeit, una figura històrica molt important a Espadà-Millars, donat que moltes de les poblacions de la zona varen ser del seu domini. Durant la fira tenen lloc recreacions de justes a cavall, lluita d’espases, tallers i xerrades temàtiques, desfilades i danses medievals.

I, si parlem de música, el patrimoni cultural més rellevant es trova a Tales, poble de “Dolçainers i Tabaleters”. Aquesta tradició sempre ha estat molt arrelada entre els habitants de la localitat, que varen fundar en 1987 l’Escola de Dolçainers i Tabaleters de Tales, conscients que la dolçaina ha estat l’instrument que ha impulsat el nom de Tales per tota la geografia espanyola.

Les iniciatives populars I el patrimoni cultural d’Espadà-Millars sovint s’han vist eclipsats pels atractius naturals de la zona, però l’ímpetu i esforç dels seus habitants per posar-los en valor, ha donat els seus fruits, aconseguint que diverses iniciatives socials compten amb un gran reconeixement tant a nivell autonòmic, nacional i internacional.

 Tales Museu Etnològic

Temes:
Imagen
MIAU Fanzara
Show image