Vés al contingut

Villamalur

Municipi enclavat en la comarca castellonenca de l'Alt Millars, a 40 km de Castelló. Té una extensió de 19,5 km2 en els que predominen grans extensions de bosc.

Els seus carrers estrets i cases emblanquinades identifiquen el seu origen i recórrer el seu terme pel GR-36 és descobrir bells paratges naturals d'excepcional bellesa. Mereixen menció especial les cireres de Villamalur, molt conegudes en els municipis de la zona.

 

Villamur

 

HISTÒRIA

Encara que els seus orígens exactes són desconeguts, ja es coneixen restes ceràmiques del segle IV a.c. El Castillo de Villamalur ens revela que possiblement este municipi tinga també els seus orígens en l'existència d'una antiga alqueria musulmana, de la que hui es coneix molt poc. Així, doncs, l'estructura del nucli urbà, de carrers estretes i cases emblanquinades confirma la presència musulmana al llarg dels segles.

Després de l'expulsió morisca per part de les tropes de Jaume I va ser repoblat per aragonesos. Des d'aquells temps fins a l'actualitat a penes s'aprecia variació d'habitants, exceptuant en la temporada estival que aprofitant el seu bon clima s'incrementa notablement el nombre de turistes i visitants que disfruten de les seues sengles i paratges.

 

MONUMENTS D'INTERÉS

En el seu nucli urbà s'alça l'Església del segle XVIII dedicada als patrons Santo Domingo de Guzmán i Ntra. Sra. dels Desamparados i observem a la llunyania el seu Castillo d'origen musulmà del segle XI. Encara hui s'observen deu torretes morisques, que rodejaven tota la cima de la muntanya, utilitzant-se fins al segle XX. També trobem la Nevera de Quatre Camins, de forma circular, amb dos accessos al seu interior. En la seua coberta, dos arcs paral·lels, un d'ells derruït, possiblement la seua volta estiguera coberta de teules i que va estar en funcionament fins la primera dècada del segle XX.

 

Villamur

 

ENCANTS NATURALS

Són nombrosos els racons i paisatges de gran bellesa que trobem en tot el terme. Destaca l'Alt de la Pineda, punt des del que podem disfrutar d'unes magnífiques vistes, la Nevera dels Quatre Camins i les Trinxeres de la guerra civil, ambdós monuments molt ben conservats.

Villamalur és també rica en fonts com la de Chercoles, Berniches, la d'Allà, la de Barrajau, l'alba, la de Lartijuela, la de la Calçada, la de Cafuentes i la de l'Olivera.

A mitja ascensió de la muntanya de la Vulturina trobem la Cova del Mas les galeries de la qual interiors són molt conegudes i visitades pels espeleòlegs.

 

FESTES I TRADICIONS

El 17 de gener se celebra Sant Antoni Abad, festa en què els veïns encenen fogueres i realitzen una processó, beneïxen els animals i repartixen rotllos. El primer dissabte de maig se celebra la missa i processó en honor a la Santa Cruz i el segon diumenge Nostra Senyora dels Desamparados. Al setembre comencen les festes patronals amb festejos taurins, revetles populars, etc. En estes festes es repartixen els congretes que són rotllos típics del poble.