Vés al contingut

Fuentes de Ayódar

Municipi enclavat en la província de Castelló, en l'interior de la comarca de l'Alt Millars. Té una extensió de 12,04 km2 i dista 42 km de Castelló. S'assenta de forma escalonada junt amb la rambla del Riu Xic i està enclavat en els contraforts septentrionals del Parc Natural de la Serra d'Espadà. El paisatge d'esta localitat és d'origen morisc i la seua vegetació de bosc mediterrani cobert de pins, alzines, sureres i plantes aromàtiques.

 

Fuentes de Ayódar

 

HISTÒRIA

El poble va pertànyer inicialment al rei moro de València, Zayd Abu Saïd en el segle XIII, que s'alió amb Jaume I, conservant així les seues possessions inclús després de la conquista cristiana. Després de l'expulsió dels moriscos, famílies de Godella van repoblar el territori en el segle XVII i en la segona mitat del XIX va arribar a tindre el seu màxim nombre d'habitants.

 

LLOCS D'INTERÉS

L'orografia muntanyosa de les Fonts d'Aiòder fa que existisquen nombrosos barrancs que fluïxen fins a la rambla d'Ayódar, afluent natural del riu Millars. La riquesa paisatgística de Fonts és notable amb nombroses rutes, sendes i coves. Les fonts són un altre dels seus atractius principals, igual que les piscines naturals d'aigües netes que ens oferix el riu Xic.

En el pla cultural destaca l'església dedicada Sant Roc, d'estil barroc desornamentat i construïda entre els segles XVII i XVIII. És senzilla, de nau única amb capelles laterals entre contraforts, volta de canó amb arcs faixons en l'interior i coberta a dos aigües en l'exterior.

El Trull del Poal és una curiosa construcció de planta quadrangular. Es tracta d'un antic trull de vi on es xafava el raïm, abundant per estos terrenys en l'època medieval. L'antic Molí de Dalt, del segle XV, situat junt amb la bassa de reg i actualment de propietat municipal, es troba acabat de restaurar.

 

Fuentes de Ayódar

 

FESTES I TRADICIONS

El 17 de gener se celebra Sant Antón, on es beneïxen els animals. També se celebra un dia de “matacerdo” en els primers mesos de l'any. Fonts celebra les seues festes patronals en honor a Sant Roc i l'Asunción la setmana del 15 d'agost.