Municipi castellonenc ubicat en la comarca de l'Alt Millars. Fanzara es troba en el fons d'una vall tallat pel riu Millars, a 32 km de Castelló, ocupant una extensió de 34,50 km2. El terme està poblat per una densa pineda amb zones de carrasques i altres cultivades de secà i regadiu. Els 220 metres d'altitud del nucli urbà donen lloc a hiverns temperats i estius càlids.
HISTÒRIA
Encara que en el seu terme es troben restes de poblats ibers i romans que ens indiquen una primerenca ocupació del territori, la fundació de la població és musulmana i a més del nucli actual trobem restes de dos aldees, la Lleuxa i la l'Alcúdia.
L'any 1259, el rei Jaume I va donar la localitat a la seua dona Teresa Gil i al seu fill Jaime, va passar posteriorment a pertànyer a la Baronia de Jérica i en el segle XV va formar part del Ducat de Segorbe fins a l'extinció dels Senyorius en el segle XIX.
La fundació del municipi pels musulmans va originar una tipologia de poblat àrab, amb carrers estretes i tortuoses amb racons en què es feia la vida, cases escalonades que es dirigixen al Tosal, estructura que hui en dia encara es conserva i que invita a vagarejar pels seus carrers.
MONUMENTS D'INTERÉS
No podem deixar de visitar l'Església Parroquial davall l'advocació de la Mare de Déu de l'Assumpció del segle XVII, d'estil herreriano que presenta en el seu interior una rica decoració esgrafiada típica de la regió llevantina de finals del segle XVII. Sobre un tossal, pròxima a la població, es troba l'ermita del Sant Sepulcre a què accedim per un camí empinat on trobem el Viacrucis, des de l'altell les vistes són excepcionals.
Fora del nucli urbà divisem al costat de la carretera les restes del castell d'origen àrab conegut pel Castellet, també es pot visitar el poc que queda de les aldees de la Lleuja i la l'Alcúdia.
En este xicotet repàs dels punts d'interés del municipi, no oblidar el MÈU, el Museu Inacabat d'Art Urbà, ja que gràcies a ell Fanzara és mundialment coneguda. Amb més de 70 intervencions artístiques, totes elles realitzades per artistes, molts ells de renom internacional, han convertit este xicotet poble en un gran museu a l'aire lliure digne de visitar. Un dels objectius del Museu Inacabat d'Art Urbà és democratitzar l'art acostant-ho a totes les persones, per la qual cosa es realitzen visites guiades i tallers d'activitats artístiques lligades a l'art urbà. Prepara't per a disfrutar de parets i espais sorprenents.
ENCANTS NATURALS
El riu Millars, amb el seu exuberant vegetació, és un lloc ric en flora i fauna on l'aigua corre neta i transparent donant lloc a diferents piscines naturals que coneixem a Fanzara com badetes, entre elles destaca el Molí Bóta i altres al llarg del seu llit. En el seu terme abunden les fonts com les de la l'Alcúdia, la Batlessa i la del Canonge.
El seu terreny calcari dóna lloc a gran quantitat d'importants coves i avencs, com les del Turio, Pujol, el Queixal i altres en què es pot practicar l'espeleologia. I no podem deixar de passejar pel Camí de Ribesalbes, el del Queixal o el de la Font del Turio, tots ells camins empedrats en plena naturalesa.
FESTES I TRADICIONS
Sant Antón, al gener, se celebra amb la processó i benedicció dels animals i el repartiment de rotllos acompanyats de les típiques fogueres. El primer dissabte d'abril es realitza la romeria a l'Ermitori del Santíssim Salvador d'Onda, romeria coneguda per la dels Devots, en la que es recorren els sis quilòmetres amb el repartiment del típic rotllo en la Cova Santa. Coincidint amb el segon diumenge d'octubre, se celebren les festes patronals en honor del Sant Sepulcre, la Mare de Déu de Montserrat i Sant Roc amb actes religiosos, musicals, culturals i taurins.