Vés al contingut

Alcudia de Veo

l'Alcúdia de Veo està situada en la comarca de la Plana Baixa, just en el nucli central del Parc Natural Sierra Espadà, comprenent una extensió de 30,7 km2 i distant 36 km de Castelló i 80 Km de València. El seu terme municipal comprén tres nuclis habitats, l'Alcúdia de Veo, Veig i Benitandús, i un deshabitat, Jinquer.

La vegetació que embolica este xicotet poble de la Plana és rica i variada, predominant els pins i sureres, encara que també trobem castanys i brucs.

 

Alcudia de Veo

 

HISTÒRIA

Els orígens de l'Alcúdia de Veo són àrabs, a causa del seu nom “al-judya” (turó o tossal) , i es coneixen restes antigues d'una xicoteta alqueria islàmica. Una calçada romana, unia els tres nuclis de la població.

Durant el període àrab entre els segles X i XIII, va regnar la pau, creant-se nous pobles i l'agricultura va tindre un gran desenrotllament. En 1238 va ser reconquistada per Jaume I. En 1609 la població tenia prop de 600 habitants, que amb l'expulsió dels moriscos, es van unir a la sublevació de la Serra Espadà, sent l'Alcúdia testimoni directe de les revoltes. En 1612 va ser repoblat per aragonesos majoritàriament i va ser l'any 1900 quan va tornar a recuperar el mateix nombre d'habitants.

 

MONUMENTS D'INTERÉS

En el municipi podem visitar les Esglésies de Sant Miquel del segle XVII, de la Mare de Déu de l'Asunción de Veig i de la verge dels Desamparados de Benitandús. Per la seua banda, els castells de l'Alcúdia de Veo i de Jinquer, ambdós d'origen àrab a pesar del seu estat ruïnós, permetran disfrutar de bellíssims paisatges. Així mateix, és digne de visita el despoblat de Jinquer, un antic poblet que va ser habitat per moriscament i posteriorment pels cristians. Va ser abandonat en la Guerra Civil i inclús hui s'aprecien les restes d'edificacions, així com de la seua església de planta rectangular amb altar neoclàssic.

 

Alcudia de Veo

 

ENCANTS NATURALS

A l'Alcúdia de Veo es troben els pics de majors altures de la Serra Espadà, com són la Rápita amb 1.103 metres, el Pic Espadà de 1.099 metres i els Òrgans amb 724 metres, rodejats de boscos de pins i sureres.

En Benitandús hi ha un xicotet embassament que reté les aigües del Riu Veig, al mateix temps que un impressionant paratge geològic, els Òrgans de Benitandús creats per l'erosió de les aigües.

Les fonts de Canaleta, el Sarró, l'Ullastre, el Rodenal, la Pistola, la del Toro, la de Jinquer i la de Sant Pere amb el seu berenador, augmenten l'atractiu natural i paisatgística del terme.

 

FESTES I TRADICIONS

El 17 de gener en Veig se celebra Sant Antoni Abad, Sant Marcel i el Crist de la Set. La primera festa de l'Alcúdia de Veo se celebra del 29 d'abril, dedicada a Sant Pere Màrtir i l'endemà se celebra la processó del Crist de la Salut. El segon diumenge de maig se celebra en Benitandús la festivitat de la Mare de Déu dels Desemparats. Durant la primera o segona setmana d'agost tenen lloc les festes patronals de l'Alcúdia de Veo en honor a la Mare de Déu del Rosario i a San Francisco Javier, on realitzen actes religiosos, taurins i culturals. El 29 de setembre se celebra la processó de Sant Miquel Arcàngel.