Vés al contingut

Cinc museus que cal veure

L'oferta cultural de la Mancomunitat d’ Espadà-Millars és inesgotable. Gràcies als seus museus podem acostar-nos a les tradicions i inquietuds artístiques dels seus habitants, que, es diria, entenen la vida com un art… El passat, el present i el futur del territori poden llegir-se en aquestes vitrines, en aquestes parets i carrers. Anotem en la teua agenda cinc cites ineludibles.

Museu de la Baronia a Ribesalbes 

Després de la façana de tres cossos de la Casa de la Baronia, declarada Bé d’Interès Cultural, es troba un museu prodigiós. Inaugurat en 1999, el Museu de la Baronia és el millor reclam cultural per als qui visiten aquest municipi, el més poblat de la Mancomunitat Espadà-Millars. 

Exhibeix tres col·leccions; una, sobre minerals, amb més de dues-centes peces recuperades de jaciments tant nacionals com internacionals; altra, sobre ceràmica tradicional produïda en la localitat; i la tercera i més canviada de nom, sobre la història natural del municipi, que mostra troballes tan interessants com la del jaciment de la Raconada, del Miocè inferior. 

No és d'estranyar que investigadors de mig món hagen traspassat el seu llindar a la recerca de respostes. A les seues sales, la Terra ens saluda en els seus diferents períodes geològics, mentre que la seua vasta col·lecció de fòssils captiva a visitants de totes les edats. En eixir del recinte, els més xicotets s'emportaran una idea més clara de les aventures dels dinosaures, gràcies a les reproduccions dels seus cranis. 

Però, per descomptat, no podem marxar-nos sense aplaudir la seua col·lecció de ceràmica tradicional, amb un generós espai que recrea un antic taller artesà. Les peces es remunten al començament del segle XX i arriben fins als nostres dies, en un merescut homenatge als tallers del municipi. I és que, a mitjan segle XIX, Ribesalbes vivia de les seues dotze fàbriques de ceràmica i les seues quatre farineres de vernís, capaços de rivalitzar, fins i tot, amb els focus industrials de l'Alcora i Manises. 

Tel.: 964 62 50 01 

Baronía

 

Museu Etnològic de Tales 

Inaugurat en 1998 en l'únic molí del poble que es conservava pràcticament intacte –si bé l'edifici va ser objecte d'una meticulosa restauració–, aquest museu és d'obligada visita per a qui crega que en el passat es troben bona part de les claus del nostre present. 

Les tres plantes de l'edifici ens proposen un recorregut per la memòria històrica i les tradicions de Tales, localitat que alberga la seu de la Mancomunitat Espadà-Millars.  

Des de la premsa original de l'almàssera, en la planta baixa, fins a l'àrea d'exposicions temporals de la segona planta, passant per la reconstrucció d'un habitatge del segle XIX –amb els seus dormitoris i la seua sobrecarregada cuina, replets de robes d'època, eines de cultiu i una infinitat de curiositats–, els responsables de la institució procuren recuperar la història de Tales, alhora que reviuen per al visitant els costums autòctons d'una comunitat que no ha perdut les seues arrels, malgrat els canvis irresistibles de la modernitat. 

Com succeeix en altres museus de la Mancomunitat, a la càtedra del seu contingut s'uneix la personalitat del seu continent: un edifici de pedra de tres plantes, cadascuna de 111 m², un sostre reconstruït a base de teula i canya i unes escales que han respectat l'estructura original. 

Tel.: 964 61 30 08 

Tales

 

Museu Inacabat d'Art Urbà de Fanzara 

El museu més internacional de la Mancomunitat Espadà-Millars miola com un gat i, si no, que li ho diguen a les seues sigles: MIAU. Molts mitjans de comunicació s'han fet ressò d'aquesta atrevida proposta d'art de carrer, en la qual han deixat la seua empremta artistes de la talla de l'argentina Tamara Djurovic, Hyuro, morta prematurament al novembre de 2020, Boa Mistura, Deih, Xabier XTRM, Nemos, Julieta Xlf, Lolo, Axel Void o Bifido, entre altres. 

Del MIAU es podria dir el mateix que de la música, que amanseix a les feres. En un moment en què els fanzarins caminaven de morros per la possible instal·lació d'un abocador –que finalment va passar de llarg–, dos amics, Javier López i Rafael Gascó, van tindre la feliç idea de transformar un xicotet poble de menys de tres-cents habitants en una de les capitals del Street Art. 

Tal dit tal fet, els artistes van començar a colonitzar les seues façanes per a satisfacció dels seus veïns, que recompensen el seu treball amb el tresor de la seua hospitalitat. Des que en 2014 els primers grafiters van sembrar de color els seus carrers, desenes de milers de turistes han passat per Fanzara per a veure amb els seus propis ulls aquest museu inacabat i interminable, que es pot gaudir mitjançant una visita guiada. 

Tel.: 964 61 90 01 

Fanzara

 

Museu Municipal d'Argelita 

La Torre Redona d'Argelita, una estructura defensiva del segle XIII al costat de les restes del palau de Zayd Abu Zayd, presenta una cridanera estructura cilíndrica que alberga una part de la rica col·lecció etnogràfica del municipi. Una part tan sols, ja que l'altra es troba a la Torre Quadrada, coronada per un característic merlet. 

Convenientment restaurades, un jardí comunica hui totes dues altures, que, en el seu interior, atresoren eines de cultiu, útils antics, teixits i vestits típics de la regió, cascs i fins i tot una habitació de començaments del segle XX, tot un exemple de la iniciativa popular com a motor de la cultura local. 

Extraordinàries per fora, el seu interior és francament estimable.  

Tel.: 964 612 139 

Argelita

 

Suera Obert Museu 

A partir de la mostra etnològica Suera, un poble al carrer, que se celebra tots els diumenges des de 1997 abans de la festivitat de Reis, el Centre Cultural Suera va posar en marxa el Suera Obert Museu (SOM), dotat d'una major periodicitat. 

En una primera fase, Suera es va convertir, els primers diumenges de cada mes, en un espai museogràfic obert, en un altaveu per a difondre el ric patrimoni etnològic de la localitat des de les seues cases, locals i carrers. Hui, n'hi ha prou amb inscriure's en una visita guiada per a gaudir d'aquest llegat amb els millors guies: els veïns del poble, abanderats d'un projecte que no cessa de reinventar-se amb activitats, tallers o jocs tradicionals, per a traure a la llum nous detalls del seu patrimoni. 

Durant el nostre recorregut, veurem el molí de l'oncle Ernesto, aprendrem a fer rosques de Pasqua o tasques de fusteria. S'agraeixen els donatius per al seu manteniment. 

Tel.: 619 59 29 16 

Suera Obert Museu

 

Història i patrimoni
Temes:
Temas
Planeja la teua visita
Imagen
Museo Baronía
Show image