Vés al contingut

Tales

Municipi capital de la comarca de la Plana Baixa i la seu de la Mancomunitat. Tals, poble de Dolçainers i Tabaleters, per excel·lència sempre ha viscut esta tradició de què els veïns del municipi se senten especialment orgullosos i per la que existix en l'actualitat l'escola de Dolçainers i Tabaleters de Tales, el major patrimoni cultural del municipi. Es troba en la confluència dels rius Sónella i Veig en el bord nororiental. Les seues cases ocupen la falda d'un tossal, sent més tradicionals a mesura que s'aproximen al castell, que ocupa la cima de la muntanya.

 

Tales

 

HISTÒRIA

Els orígens de la població sorgixen en una alqueria musulmana. Després de la conquista va ser donada al noble Ximén de Foces, el qual va portar famílies de Terol per a la repoblació, estant estes encara arrelades en l'actualitat.

En 1242 després de la restauració del Regne de València, Ximén de Foces es marxa després del rei Jaume I, cedint Tals al cavaller de Tortosa cridat Guillem de Rocafort. La convivència entre musulmans i cristians va ser harmoniosa. S'atribuïx l'actual població a Pere de Castellnou havent-la restablit en 1248 amb l'expulsió dels moriscos i va ser repoblada amb els antics cristians. Les tropes del general Cabrera atrinxerades en 1839 en el castell, van ser derrotades pel general O Donnell, després dels fets el castell i Tals van ser arrasats. Corria l'any 1842 quan Tals aconseguix la independència jurídica d'Onda.

 

MONUMENTS D'INTERÉS

El recorregut cultural i històric comença des del Portalet, porta sempre oberta i que ens conduïx als carrers estretes i parets emblanquinades en origen àrab. Després d'uns passos, en el Museu Etnològic, descobrim utensilis de treball i costums de vida del segle XIX.

Al final del nucli urbà i en la part alta del tossal s'alça el Castillo del segle XII. Es tracta d'una edificació defensiva i el seu actual aspecte fa rememorar els conflictes bèl·lics del segle XIX, amb la destrucció del dit monument. Una altra edificació pròxima és la Torre de Cabrera que va suportar totes les revoltes durant segles. Finalment, visitarem l'Església dedicada Sant Joan Baptista del segle XVIII.

 

Tales

 

ENCANTS NATURALS

Encara que la muntanya de major altitud és l'Arç amb 665 m., és el Montí el més significatiu amb 608 m, i el més conegut per senderistes, ja que oferix moltes rutes i boniques vistes. Així, doncs, és la seua font del Montí la més representativa, molt coneguda pels banyistes de la zona per la qualitat de les seues aigües. Altres fonts que podem visitar són la Perera, que subministra aigua a tota la població, la de Assut on podem passar el dia en els seus berenadors i disfrutar de les seues vistes i les fonts del Barranc Aín i la del Pardalet. El Racó de Sant Francesc també és un lloc plàcid on trobem una Capilla rèplica de la de San Francisco d'Assís a Itàlia.

 

FESTES I TRADICIONS

Són molts i variats els actes festius d'esta població. La primera festa comença el 17 de gener amb Sant Antoni Abad, en la que els veïns realitzen una processó en què beneïxen els animals, encenen fogueres i repartixen rotllos típics. Durant l'última setmana d'agost se celebren les festes de la Joventut, on es realitzen actes religiosos, taurins i culturals. El 9 d'octubre "Els Dolçaires i Tabaleters" realitzen cercaviles i menjars de germandat. El 22 d'octubre els músics celebren Santa Cecília. La primera setmana de novembre són les festes patronals on realitzen actes religiosos, taurins i culturals..