Vés al contingut

Argelita

Argelita es troba en la comarca de l'Alt Millars, junt amb el llit del Riu Argelita o Vilafermosa. El seu terme ocupa 15,5 km2 i dista 40 km de Castelló. Està situat en la vall que forma el Riu Vilafermosa i es troba rodejat d'altes muntanyes, així com d'hortes de regadiu que els seus habitants han anat cultivant al llarg de la història. La seua temperatura tan agradable i els seus bells paisatges fan que a l'estiu augmente significativament la seua població.

 

Argelita

 

HISTÒRIA

El municipi d'Argelita, d'origen àrab, va pertànyer a Abu Zeyd en el segle XIII que va ser l'últim governador almohade de València. Els seus enemics el van acorralar i es va retirar finalment al palau d'esta població, on es va convertir al cristianisme donant les seues pertinences a l'església i a la noblesa cristiana. Després de la Reconquista el municipi va pertànyer a la Corona en 1491. 

Posteriorment, el municipi va passar a les mans de la família Arenós i el 5 d'octubre de 1609 va quedar deshabitada pel que el 23 de febrer de 1611, El senyor Pedro Escriba i Zapata, nou Senyor d'Argelita, va atorgar Carta Pobla a 24 noves famílies que van repoblar el municipi.

Abans de ser la província de Castelló, la Baronia d'Argelita va pertànyer al Marqués de Monistrol dins de la governació de Morella.

 

MONUMENTS D'INTERÉS

La seua història li atorga un important patrimoni de gran rellevància. Destaca l'Església parroquial, del segle XVII d'estil barroc d'una sola nau amb campanar, dedicada a Santa Anna. En el seu interior es troba la relíquia de la Santa Cruz. Junt amb l'ella trobem la Torre Quadrada que va haver de ser el cos principal del palau d'Abu Zeyd i junt amb esta, la Torre Redona que formava part de l'estructura exterior del palau i que actualment alberga dos museus. Enclavats en una elevada muntanya de quasi 800 metres s'erigix el Castillo de la Mola del “Bou Negre”, “La Mola”, una fortificació àrab que actualment es troba en ruïnes."

 

Argelita

 

ENCANTS NATURALS

Argelita és també coneguda per les seues fonts: del Barranco del Sabinar, la Pescadón, la Laguna, la del Pozo Negre o la de la Santa Cruz. Destaca també la font Dels Ignacios que naix entre unes enormes roques, junt amb la que podem disfrutar d'un dia agradable en els seus berenadors. No obstant això, és en el Riu Argelita on els habitants i visitants disfruten més de les seues aigües cristal·lines.

 

FESTES I TRADICIONS

El 17 de gener se celebra Sant Antoni Abad, festa en què té lloc una processó d'animals, es repartixen rotllos i es fa una foguera en honor al sant. El 3 de maig es realitza una processó en honor de la festivitat de la Santa Cruz. En la primera quinzena d'agost se celebren les festes estiuenques, amb balls i revetles, igual que el primer diumenge d'octubre en honor a la Mare de Déu del Rosario.