Vés al contingut

Fanzara, un museu a l'aire lliure en constant evolució

En 2014 un dels municipis de la nostra Mancomunitat, Fanzara, va acollir una proposta artística que a dia d'avui segueix sent tot un referent en art urbà tant dins de la Mancomunitat Espadà -Mijares com fora d’aquesta.

Aquest poble, situat a 32 km de Castelló de la Plana i amb poc més de 280 habitants, va cedir les seves façanes i arquitectura i va integrar als seus habitants per formar part del Festival Inacabat d'Art Urbà (MIAU) fent, encara més si cap, més atractius els seus estrets carrers. Es tracta d'un projecte que evoluciona amb el temps ja que cada any són diferents els artistes que plasmen les seves obres i talent en la urbanística de Fanzara creant grafits de grans dimensions que sorprenen al viatger i que s'atreveixen fins i tot a crear jocs visuals amb les diferents construccions de poble.

Una galeria en constant renovació que permet veure un paisatge diferent any rere any a través de les parets de Fanzara. És a dir, que ens trobem davant d'un museu a l'aire lliure en constant canvi que ja ha acollit més de 170 murals que han anat variant el paisatge de la vila i acollint a ja gairebé més de 75 artistes nacionals i internacionals que participen sempre de forma voluntària.

Una de les màximes del projecte és potenciar la convivència a Fanzara mitjançant l'art, per això tant artistes com veïns durant els dies que se celebra el festival generen una xarxa de voluntariat que implica a tot el poble i crea una sinergia total entre habitants i creadors. Els artistes pinten de forma gratuïta i són els veïns els que s'organitzen per donar-los allotjament i menjars. No és un projecte per treure beneficis, és una proposta per gaudir i tant és així que els veïns, fins i tot ,entenen la iniciativa com una festa local i valoren positivament l'admiració que les seves cases produeixen en les persones que els visiten.

Més enllà dels murals, també s'ha donat peu a altres intervencions com mosaics de rajoles, fotografia sobre pedra o escultures que encara fan més complet i divers el catàleg i varietat artística d'aquest festival creatiu.

I després de l'excursió al municipi, si encara teniu més ganes de recórrer i explorar la zona, podeu aprofitar tota l'extensió boscosa i serra de pins i alzines que envolten a Fanzara per visitar la zona recreativa del Molí Bota, que compta amb una agradable piscina natural o la cova de la Mola a la qual es pot arribar mitjançant una ruta de senderisme  molt agradable per al caminant.

Història i patrimoni
Temes:
Temas
Planeja la teua visita
Imagen
miau
Show image